En af de naturlige følger af, at komme op i alderen er ofte, at man får nedsat balance. Samtidigt svækkes kraften i benene langsomt. Det kan eksempelvist være på grund af slidgigt, en eller flere hofteoperationer, eller blot alderdommen i sig selv.
En kedelig konsekvens er, at det bliver svært at sætte sig ned og rejse sig. Det erfarer mange ældre, som for hvem noget så almindeligt som at gå på toilettet pludseligt bliver en udfordring. I denne artikel gennemgår vi en række løsningsmuligheder, så du med få midler bliver i stand til at afhjælpe problemet.
Skal du vælge et højt toilet eller en toiletforhøjer?
For mange er den oplagte løsning, at få toilettet gjort højere. Et almindeligt toilet har en siddehøjde på ca. 40 centimeter. Til sammenligning har en normal spisestol en siddehøjde på 46-48 centimeter. Lider man f.eks. af slidgigt er det svært at komme så langt ned, og næsten endnu sværere at skulle rejse sig fra så lav en højde.
En mulighed er, at udskifte dit nuværende toilet med et nyt, højt toilet. Både Ifö og Gustavberg, som er de to førende producenter af toiletter, har begge et højt toilet i deres sortiment. De er imidlertid forholdsvist dyre. Selve toilettet koster omkring 5.000 kr., og har du ikke selv en pårørende som kan lave udskiftningen, tilkommer der samtidigt udgifter til en blikkenslager. Ønsker du et højt toilet kan den samlede udgift altså nemt blive omkring 6.500 kr.
Mange synes dog, at et højt toilet tager sig pænt ud – da man ved første øjekast faktisk ikke bemærker forskellen. Ofte ønsker ældre ikke, at deres hjælpemidler er alt for synlige, og det ønske opfylder et højt toilet.
Et alternativ løsning er en toiletforhøjer. I bund og grun er en toiletforhøjer blot et højt toiletsæde, så du dermed øger siddehøjden på toilettet:
- Et højt toilet fra Ifö har en siddehøjde på 46 cm.
- Toiletforhøjere fås normalt fra 5 til 15 centimeter
- Med en toiletforhøjer kan du altså få siddehøjder fra 45 til 55 cm.
En løs toiletforhøjer koster kun nogle få hundrede kroner. Den lægges direkte på toiletkummen, og spændes nemt fast med to fingerskruer. Du kan altså selv montere den helt uden værktøj, og det er derfor en nem og billig løsning. Samtidigt er toiletforhøjere nemme at have med, så har du flere toiletter, eller er du ofte på besøg hos andre, er toiletforhøjeren altså også en god løsning.
Skal toiletforhøjeren være løs eller fastmonteret?
Der findes mange forskellige modeller på markedet, og en af de ting der ofte beskrives er hvorvidt forhøjeren er løs eller til fastmontering. Forskellen er imidlertid forholdsvist begrænset. Der findes nogle ganske få typer, som blot ligger løst på toiletkummen, men de anbefales ikke. Mange kalder dog en forhøjer for løs, når bare den kan sættes fast uden brug af værktøj. Kig derfor i stedet mere på om det høje toiletsæde passer til dit toilet, og om prisen svarer til dine forventninger.
Armlæn kan være en fordel
For personer med markant nedsat kraft i benene og forringet balance-evne kan et armlæn være en fordel. Armlænet gør, at du har noget at holde fast i, når du skal ned og sidde eller rejse dig fra toilettet igen. Til gengæld fylder det væsentligt mere, er dyrere, og mange føler desuden, at ens badeværelse i høj grad kommer til at minde om et hospitalsbadeværelse. Har du behov for et håndtag at holde fast i, kan du i stedet gøre brug af støttegreb. Søger du mere information om dette kan du med fordel læse denne vejledning omkring indretning af badeværelser til ældre, som blandt andet beskriver hvor og hvordan du bør montere støttegreb på badeværelset.
Hvordan er mulighederne for bevilling?
Hvorvidt du kan få en toiletforhøjer bevilliget eller ej afhænger af mange forskellige faktorer. Hver kommune er underlagt serviceloven, herunder særligt §112 og §113, som beskriver i hvilke tilfælde man som borger har ret til bevilling af et hjælpemiddel. Der sondres generelt set mellem forbrugsgoder og egentlige hjælpemidler. Definitionen er typisk, at et forbrugsgode er noget, som du muligvis ville have anskaffet uanset din nedsatte funktionsevne, hvor hjælpemidlet udelukkende har til formål at gøre hverdagen lettere.
I mange tilfælde vil det være muligt at få godkendt en ansøgning om bevilling. Der er imidlertid blot tale om et permanent udlån, ligesom du ofte maksimalt kan få én forhøjer udleveret. Den lave pris taget i betragtning er der altså mange, som selv vælger at stå for indkøbet helt udenom kommunens hjælpemiddelcentral.
Ønsker du mere information omkring området, kan du besøge LivetSomSenior.
Skriv et svar