Hvis du skal flytte og sælge huset, så er der mange ting, som skal ordnes. Det er nemlig uhyre vigtigt, at du får styr på tilstandsrapporten, samt meget andet. Som sælger er det nemlig dit ansvar at tage kontakt til en byggesagkyndig, der kan lave en tilstandsrapport for huset.
Mange tror, at tilstandsrapporten kun er vigtig for køberen, men som sælger har du også et ansvar.
K1, K2 og K3?
Når en tilstandsrapport skal laves, så kategorisere en neutral byggesagkyndig husets fejl. Der findes tre forskellige typer – K1, K2 og K3, hvor K3 er den værste.
Mange tror fejlagtigt, at kategorierne omhandler hvor dyre fejlene bliver at ordne, hvilket ofte skræmmer dem væk fra huse med K3 fejl. Dette er imidlertid ikke tilfældet, da systemet nærmere beskriver hvor akut fejlen er. En K3 kan derfor sagtens være en akut fejl, der er nem at ordne.
Som sælger skal du derfor ikke fortvivle bare fordi du får en K3 anmærkning – du kan i mange tilfælde sagtens sælge din bolig.
El-eftersyn af huset
Ud over tilstandsrapporten kan det også være en rigtig god idé at få lavet et el-eftersyn af huset. El-installationsrapporter bliver foretaget af en autoriseret elinstallatør, der gennemgår alle el installationer. Dette sker, fordi installationer med fejl er skyld i rigtig mange af de brande, som opstår.
Det er dermed køberen garanti for, at alle installationer er udført korrekt. Som sælger kan du dermed også bevise, at du ikke har pillet ved ting, som du ikke skulle røre.
Hvorfor er tilstandsrapport og el-eftersyn nødvendigt?
Der er rigtig mange gode grunde til at få lavet en tilstandsrapport og et el-eftersyn – både hvis du er køber, men mindst lige så meget, hvis du er sælger. Er ingen af disse lavet, er det nemlig dig, der hæfter, hvis der skulle vise sig at være skjulte fejl ved huset – og det kan nemt blive dyrt.
Sørg for at give adgang til hele huset, når du får lavet tilstandsrapport og el-eftersyn. Bliver det senere opdaget, at du med vilje har skjult dele af huset eller eventuelle fejl, så vil du stadig være økonomisk ansvarlig overfor køber. Den bygningssagkyndige kan også vælge at anmærke at visse dele var utilgængelige, hvilket vil skabe nervøsitet og tvivl hos potentielle køber – ingen ønsker at købe et hus, der muligvis er fyldt med fejl.
Det er med andre ord vigtigt at tilstandsrapport og el-eftersyn, når du skal sælge.
Husets isolering
Hvis du gerne vil sælge din bolig, så er det også en meget god idé, at få gennemgået husets isolering og varmeforbrug. Dette kan eventuelt gøres før huset bliver energimærket. At en bolig er energimærket er lovpligtigt, når huset skal sælges. Mange er meget bevidste om energimærket, når de køber bolig, så som sælger kan du eventuelt overveje mulighederne for renovation af husets isolering, før huset bliver energimærket.
Det er ofte ældre huse, der får dårlige energimærker, men det behøver faktisk ikke koste en formue at efterisolere. Mange ældre huse er bygget med hule mure, hvilket i praksis vil sige, at den eneste reelle isolering i huset, er luftrummet imellem murene. Det er her muligt at få lavet en hulmursisolering, der kun koster omkring 20.000 kroner i et hus af gennemsnitlig størrelse. Under en hulmursisolering fjerner man en mursten i husets væg, hvilket gør det muligt at sprøjte isolerende materiale ind i hulrummet. Læs mere her.
Det er en enkel og forholdsvis billig ting at gøre, og hvis energimærket bliver forbedret, kan det lokke flere potentielle købere til. Gør du disse ting, forbedrer du dine chancer for at komme godt ud af et boligsalg.
Skriv et svar