En tilstandsrapport er en slags evaluering eller vurdering af huset, men det er dog vigtigt at slå fast, at det er ikke en rapport, som opridser alle fejlene og hvad der er galt med huset. Det er en slags vurdering af huset sammenholdt med hvor gammelt huset er. Der sammenlignes altså med andre huse, som har samme alder og ud fra det vurderes det, hvor godt huset har holdt sig og om det sammenlignet med andre huse er i dårlig eller rigtig god stand.
Det er ikke lovpligtigt at have en for sit hus, men mange bliver anbefalet at få lavet en, når de skal sælge deres hus, da den fungerer som en fin dokumentation af, hvordan huset har det lige nu og om der skal investeres mange penge i huset på de skader, der måtte være. Det er står i rapporten handler ikke om naturlig slitage, det er vigtigt at slå fast. Så når man læser en rapport, skal man ikke tro, at det kan være ’alt’ der er af fejl ved ejendommen, da den naturlige slitage ikke beskrives som værende en fejl, det er blot en proces der sker ved alle huse. Derfor som køber kan det måske være, at man ser fugt i en kælder som være en skade, hvorimod det ud fra rapporten godt kan anses blot som være slitage, og dermed kan man komme ud for, at det slet ikke er nævnt i rapporten.
I rapporten er der fokus på, hvad der er af skader, samt hvad der er af potentielle skader, dvs. hvis der er nogen ting, som kan udvikle sig og blive til skader. Ydermere skal der også beskrives, hvis der er nogen specielle forhold, der forhøjer risikoen for, at der kan komme skader pga. de påfaldende forhold. Derfor når man læser en tilstandsrapport, fremstiller den elementer af virkeligheden. Det er derfor også vigtigt, at man har en basis viden om, hvad den handler om og hvilke punkter, der er blevet fokuseret på, så man ikke bare går ud fra, at den giver en identisk beskrivelse af hvordan huset er lige nu.
Hvornår bør man overveje en tilstandsrapport?
Det er særligt i de tilfælde, hvor man ønsker at sælge sit hus eller ejendom, at man oftest bliver anbefalet, at få lavet en tilstandsrapporten for ens ejendom. Det er ikke et lovkrav, men noget som mange ejendomsmæglere anbefaler, da det er en måde at købere kan få et overblik over ejendommen og se, hvad der er af skader ved ejendommen. Men omvendt er det også kun et indblik i ejendommen, da det kun fortæller noget af sandheden; der er kun fokus på rigtige skader og ikke på de skader, som er kommet ved det man betegner som en naturlig slitage-proces. Men det er en god beslutning at få lavet en, hvis man skal sælge hus, da det er nemmere at dokumentere ens hus’ tilstand.
Man får en part udefra, en byggesagkyndig, som skal vurdere og evaluere husets tilstand sammenholdt med hvor gammelt det er. Denne vurdering bliver dermed omdrejningspunktet for, hvordan man fremstille sit hus, da man også har noget dokumentation. Hvis huset er i rigtig god stand, er det selvfølgelig meget hensigtsmæssigt, man så også har noget valid dokumentation, så køberen faktisk bliver overbevist.
Det samme hvis man har nogen små skader, så kan man også vise det frem og der bliver dermed en åbenhed mellem parterne i ejendomshandlen. Man kan tage udgangspunkt i noget reel information, som en 3. Part har givet om huset og ud fra dette kan der handles frem til en pris, som alle parter er tilfredse med.
Læs mere om tilstandsrapporter på http://www.tilstandsrapport-danmark.dk.
Skriv et svar