Jo nemmere, jo dyrere. Det lader til at være den generelle betingelse for prisen på kaffemaskinen og de efterfølgende kopper kaffe, vi brygger hjemme i køkkenet. Er du kaffeelsker, og kan du ikke leve uden din morgen-, eftermiddags- og aftenkaffe, så ved du sikkert også at det kan være meget svært at vælge rigtigt, når du står i butikkerne og skal finde din nye kaffemaskine.
Men hvad er egentlig bedst? Og hvilken type kaffe giver den bedste smag til den bedste pris? Det kommer vi ind på i denne artikel, hvor vi kigger de mest populære typer kaffe efter i krogene – fra kapselkaffe til nescafé.
Nescafé – den hurtige og nemme løsning
Advarsel: Er du rigtig kaffeelsker, så ved du også at god kaffe har sin pris. Nescafé er i alle afskygninger ikke rigtig kaffe, hvis man spørger en kaffeentusiast. Nescafé er instantieret kaffe. Det vil sige, at noget, som engang var kaffebønner, har gennemgået en proces, hvor det er blevet koncentreret og derefter frysetørret til et fint granulat, som du hælder i kogende vand. Og så har du på få sekunder en kop kaffe.
Fordelen ved denne type kaffe er den ufatteligt lave pris per kop. Vi anslår i denne artikel, at du bruger godt og vel 2 gram kaffe til en kop – hvilket svarer til en god teskefuld. Det giver dig cirka 50-60 kopper kaffe i et enkelt glas Nescafé Gold, som typisk ligger omkring de 40 kroner i supermarkederne.
Nescafé egner sig godt til folk der bor alene, og som typisk har for travlt om morgenen til at sætte en kaffebrygning igang. Dog er det vigtigt, at man ikke køber et for stort glas Nescafé, da kaffen efter længere tids åbning forandrer sig smagsmæssigt.
Pris per kop: Cirka 80 øre
Tidsforbrug: Cirka 1-2 minutter
Kapselkaffe – den moderne løsning
Er du til lidt mere luksus, så kan du på en kapselmaskine lave en hurtig omgang espresso. Tænk.dk lavede fornylig en test af kapselmaskiner, samt en test af kaffekapsler, og her kom det frem at Nespresso-maskinerne er de klare vindere, men at kapselkaffen også har sin pris – den er nemlig rigtig dyr i brug. For hver kop kaffe bruger du én kapsel. Og en kaffekapsel ligger med en pris på mellem 2 kroner og 3 kroner i den meget dyre ende af skalaen, når det kommer til pris.
Hvad kan en kapselmaskine?
En kapselmaskine bruges til at brygge “frisk” kapselkaffe med. Selve kapselkaffen er egentlig bare et kaffekoncentrat, og maskinen kører det så igennem et højt tryk, for at frembringe eksempelvis espresso, som det er tilfældet hos Nespresso-maskinerne. Det smarte ved kapselkaffe er at det er så nemt som at koge vand i en elkedel – du placerer koppen i holderen, isætter kapslen og trykker på knappen. Få sekunder efter har du en varm kop espresso.
Vil du gøre det ekstra spændende, kan du også lave kaffespecialiteter som cappucino, caffe latté med mere. Du kan nemlig få en kapselmaskine, som blandt andet kan skumme mælk eller endda dampe det. Men så er du også oppe i en prisklasse på mere end 2.000 kroner for selve maskinen.
Inden du beslutter dig for at købe en kapselmaskine, er det vigtigt at du sætter dig ind i udvalget af maskiner og kaffekapsler. Der findes nemlig forskellige slags maskiner, som passer til forskellige kaffekapsler. Nespresso-maskinerne har det største udvalg, men der er også en lang række andre maskiner, som måske er værd at overveje. Det handler om at du kender din smag og dine præferencer, inden du vælger maskine. I nogle hvidevare- og isenkramforretninger kan du få lov at smage på de forskellige slags kaffe inden du køber – og det kan være en god idé hvis du overvejer en dyr kapselmaskine.
Du kan læse mere om hvilke kapselmaskiner der får bedste resultater i Skandinaviske tests her.
Pris per kop: 2-3 kroner
Tidsforbrug: Cirka 1 minut
Stempelkaffe – den rustikke løsning
Stempelkaffe er billigt og utrolig lækkert. Det er min personlige favorit, og mit Bodum kaffestempel er i brug næsten dagligt. Har du smagt stempelkaffe vil du højst sandsynligt opleve en række fuldstændig anderledes og dejlige smagsnuancer, sammenlignet med samme kaffebønne i et mere finmalet format. Grunden til at mit kaffestempel ikke er i brug oftere, er at det er en noget omstændig proces at brygge en god kop stempelkaffe. Der er nemlig rigtig mange ting at tage højde for.
Stempelkaffe er for dig der har god tid
Det tager lang tid at brygge en perfekt kop stempelkaffe. Jeg plejer selv at koge vandet med termometer, da det er utrolig vigtigt at temperaturen ikke kommer op på mere end 91-92 grader. Er vandet enten for koldt eller for varmt, sker der det at der trækkes en række olier ud af de grovmalede kaffebønner, som kan give kaffen en bitter og decideret dårlig smag.
Når vandet har den rette temperatur, doserer jeg omkring 7 gram nymalede kaffebønner per kop. Det hører sig helt naturligt til, at man selv maler sine bønner når man laver stempelkaffe, da der ikke findes et stort udvalg af grovmalede kaffebønner – men det er nu også bedst at male sine egne bønner.
Når vandet er hældt over kaffebønnerne, røres der rundt for at fjerne luftbobler, og så skal kaffen stå og trække omkring 4 minutter. Herefter kan du nyde din stempelkaffe.
Stempelkaffe er relativt simpelt at lave, og du kan selv variere det i en uendelighed, da du har frit valg mellem alle hele kaffebønner på markedet. Men det kræver at du har tid til at nusse med det, da det godt kan være en langsommelig proces.
Pris per kop: Ca. 70 øre
Tidsforbrug: Ca. 10 minutter
Kaffe fra maskine – den klassiske og nemme
En helt almindelig kaffemaskine er stadig den mest populære måde at brygge kaffe på i Danmark. Kaffemaskinen er fast inventar i danskernes hjem, og her kan du nemt sætte kaffebrygningen i gang mens du klarer din morgen-toilette eller rister brødet.
Kaffebrygningen varierer en smule i tid, men en generel rettesnor er at det tager ca. 30 sekunder per kop varmt vand, der skal gennemløbe maskinen.
Kaffemaskinen er (næsten) vedligeholdelsesfri
Sammenlignet med stempelkaffen har du her at gøre med en nærmest fuldautomatisk måde at brygge kaffe på. Du fylder en tilpas mængde vand i, doserer den rette mængde kaffe (60-70 gram per liter vand) med din måleske, og trykker på knappen. Herefter sørger kaffemaskinen for at varme vandet op til rette temperatur, før det løber ned gennem de finmalede kaffebønner.
Når kaffen er færdigbrygget, kan du på de fleste kaffemaskiner indstille en holde-varm funktion, som gør at kaffen holdes på omkring de 85-90 grader, hvilket er den ideelle temperatur for indtagelse.
Den klassiske kaffemaskine anbefales i alle hjem, hvor kaffedrikningen er et morgen- og eftermiddagsritual, som gerne må eksekveres hurtigt og nemt, samtidig med at det gerne må smage godt. Du har uendeligt meget frihed til selv at vælge hvilke kaffebønner du ønsker at bruge, og du kan derfor selv smage dig frem til din foretrukne kaffe.
Pris per kop: 60-70 øre
Tidsforbrug: Ca. 5 minutter
Vælg din nye kaffemaskine med omhu
Uanset om du vælger en stempelkande, en kaffemaskine eller en kapselmaskine, så anbefales det at du kigger dig rigtig godt for, inden du vælger.
God kaffemaskine er billig
Tænk.dk har lavet en række tests af kaffemaskiner, kapselmaskiner og kapselkaffe, og disse tests svarer godt overens med købernes produktvurderinger, så det kan godt betale sig at ofre lidt penge på at læse deres test.
Køb på nettet og spar penge
Eksempelvis koster den mest testvindende kaffemaskine (Bosch TKA8013) kun lidt over 400 kroner – hvis du vel at mærke køber den på nettet. Går du i Bilka, er prisen lidt højere – jeg har selv set den til 699 kroner for ganske nylig. Bosch kaffemaskinen vinder på rigtig mange områder, blandt andet vinder den fordi den opretholder korrekt vandtemperatur under brygningen, ligesom den formår at holde kaffen i den rette temperatur på varmepladen. Det er noget der trækker voldsomt op i testresultaterne.
Jeg anbefaler at du kigger i disse webshops når du skal købe kaffemaskine og andet isenkram:
- Wupti.dk
- Whiteaway.dk
Skriv et svar