Nybegyndere i fiskeri vælger ofte den første og den bedste fiskestang, og tænker på ingen måde over hvilken fiskeline der følger med. Det er måske heller ikke så vigtigt, når man først starter ud, men som professionel bør man overveje at skifte fiskeliner ud løbende.
Forskellige typer af fiskeliner
Der findes flere forskellige typer fiskesnører alt efter hvilken stang du har, og hvilke fisk du gerne vil fange. Vi vil prøve at præsentere de mest populære typer, og hvad de passer bedst til. Er du i tvivl om hvilken du bør bruge, er det en god idé at gå til en butik, hvor de har styr på fiskeriudstyr.
Flourocarbon snøre
Flourocarbon er en dyrere line, som derfor oftest bruges til forfang. Den benyttes til både havfiskeri og fluefiskeri. Den blev introduceret på markedet i 90’erne, men det var først omkring årtusindskiftet, at den blev rigtig populær.
Unifilament line
Unifilament er en meget unik form for snøre, som er lavet på en måde, som gør den stærkere end stål. Unifilament bliver lavet af Pure Fishing, og kan altså ikke købes af andre producenter, da Pure Fishing har patent på denne.
Dyneema snøre
Du får ikke en stærkere snøre en Dyneema, som officielt er verdens stærkeste. Denne line kom på markedet i 1993, og har nærmest været populær lige siden. Nogle gange bliver denne snøre også omtalt som High Performance Poly Ethylene (PE/HPPE).
Farve
Farven på din fiskesnøre er ikke lavet for sjov. Hver farve har en unik fordel ift. hvilket miljø du fisker i. Hvis du køber en billig fiskestang, vil snoren oftest være gennemsigtig, men er du erfaren fisker, kan det godt betale sig, at prøve nogle nye farver af.
- Gul / Grøn / Orange – når du vil have maksimal synlighed.
- TransOptic – til synlig genskin over vandet.
- Low-vis grøn – god til algefyldt vand.
Fiskesnøre til lange kast
Fisker du på havet, er det vigtigt, at kunne kaste en lang line. Her er det ikke helt uvæsentligt hvilken snøre du har. Som grundregel vil du kunne kaste længere jo tyndere og glat din line er. Har du ikke behov for at kaste langt, kan du sagtens vælge en anden snøre – disse vil typisk også være billigere end de glatte og tynde.
Tykkelsen på fiskelinen
Alt efter hvor hvilket miljø du skal fiske i, hvilke fisk du gerne vil fange, samt størrelsen på dit hjul, har det en indflydelse på, hvilken tykkelse snøre du har brug for. Hvis du skal fange større fiskearter, kan du med fordel vælge en lidt tykkere line, som vil have en større modstandskraft, når det sidste ryk skal foretages.
Hvis din line er for tynd, risikerer du, at den knækker, og fisken slipper væk. Det betyder, at det er spildt arbejde, og du skal investere i en ny krog – eventuelt også en ny line afhængig af, hvor den er knækket.
Der er altså flere fordele ved at vælge den rigtige størrelse. Så er du sikker på, at du kan fange fisken, uanset hvor meget den kæmper imod.
Populære mærker som Berkley, Savage Gear, Spiderwire og flere
Hvis du vil være sikker på, at købe en god fiskeline, bør du gå efter nogle af de store mærker som Power, Sufix og Berkley. Selv hvis du vælger de billige snøre fra de store producenter, vil du opleve et bedre kast end standardlinen.
Billige fiskeliner
Er du nybegynder, kan du sagtens nøjes med en billig fiskesnøre. Er du professionel, bør du købe en ny. Selvom du kun er hobby-fisker, kan du nemt mærke forskel fra den standard line der følger med, og en ny du kan købe.
Hvis man aldrig har prøvet andet end en standard snøre, kan det være svært at forestille sig, hvordan en ny fiskeline kan gøre fisketuren bedre, men faktisk oplever mange, at de både kan kaste længere og mere præcist efter køb af fiskeline af bedre kvalitet.
Skriv et svar