Der vil altid være en risiko forbundet ved at begive sig rundt i trafikken. Der er mange regler, der skal overholdes og mange ting, der skal holdes øje med, både skilte og andre trafikanter. Derfor er der ikke noget at sige til at uheld sker, som de jo gør. Hvert år kommer flere tusind danskere ud for uheld når de færdes i trafikken, og det er derfor vigtigt, at have en ulykkesforsikring, så man kan få erstatning ved trafikuheld. Det er lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring når man er bilejer i Danmark, men der er ingen lov som dikterer, at man også skal tegne en ulykkesforsikring.
Det er dog en rigtig god ide, da en ansvarsforsikring ikke dækker i visse tilfælde. Hvis man skulle være så uheldig, at være involveret i en trafikulykke, vil man som udgangspunkt kunne kræve erstatning fra modpartens ansvarsforsikring. Denne er jo som tidligere nævnt, lovpligtig at have når man er bilejer i Danmark. Men hvis man for eksempel er involveret i en soloulykke, vil der ikke være nogen ansvarlig skadevolder, og man vil i den situation ikke være dækket af ansvarsforsikringen, og sociallovgivningen er alene ikke nok til at sikre, at en uheldsramt person kan bibeholde en normal levestandard. Her er det derfor yderst vigtigt, at man har tegnet en ulykkesforsikring, hvis man ønsker at få økonomisk erstatning ved trafikuheld, som medfører varige mén eller død.
Erstatning ved trafikuheld
Hvis man skulle være så uheldig at komme i et trafikuheld kan omfanget og typen af skade variere meget. Den personskade, som de fleste nok forbinder mest med trafikulykker, er piskesmæld. Det kan opstå hvis man får en forvridning eller får en forstuvning i nakken. Man kan få gener som nakkesmerter, hovedpine og smerter helt ud i armene. Andre følger af piskesmæld, der kan være betydeligt generende i hverdagen er de kognitive gener som hukommelsesbesvær og problemer med koncentrationen. Disse kan dog være svære at bevise. Størrelsen på erstatningen ved piskesmæld kan nogle gange være svære at fastsætte, da man ikke kan se et piskesmæld på scanninger eller røntgen. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at give en læge så mange informationer om ens gener, som overhovedet muligt. Mere om det i afsnittet ”Dokumenter ulykken”.
Det er naturligvis ikke kun ved piskesmæld, at man kan opnå en erstatning, hvis man har været i et trafikuheld. Der er således flere forskellige former for erstatning, som man kan være berettiget til. Hvis man er syg pga. en skade fra et trafikuheld kan man få svie- og smertegodtgørelse, hvor man vil få et beløb for hver dag man er syg. Godtgørelsesbeløbet for svie og smerte bliver reguleret hvert år, men i år 2014 er beløbet på 185,00 kr. pr. sygedag.
Den samlede godtgørelse kan i år 2014 dog maksimalt udgøre kr. 71.500. Dette beløb reguleres ligeledes årligt. I forlængelse af dette kan man også få dækket sin tabte arbejdsfortjeneste. Udgifter til medicin og behandling vil man også kunne få dækket af ulykkesforsikringen. Erhvervsevnetab er også en erstatning, som man er berettiget til efter et trafikuheld hvis man har tegnet en ulykkesforsikring. Det sikrer, at man kan få erstatning for tab af erhvervsevne, hvis man ikke er i stand til at arbejde i samme omfang, som man kunne før ulykken indtraf. Det skal altså sikre at man får det samme som man havde været i stand til at få hvis skaden ikke var sket. Erstatningen vil i det tilfælde tage udgangspunkt i den løn, som man fik før skaden skete. Slutteligt vil der også være en erstatning forbundet med dødsfald i et trafikuheld. Hvis man er ægtefælle eller barn af en person, som omkommer i et trafikuheld, vil man få en erstatning i form af en forsørgertabserstatning.
Dokumenter ulykken
Det er af højeste vigtighed, at man sørger for at dokumentere, at man har været i et trafikuheld og deraf har fået en personskade. Man skal derfor sørge for at søge lægehjælp absolut hurtigst muligt, og senest inden der er gået 3 dage. De første undersøgelser er rigtig vigtige og afgørende for muligheden for at opnå erstatning. Man skal derfor sørge for, at lægen er meget omhyggelig med at få noteret alle de symptomer, der måtte være, og man skal sørge for, at lægen bliver opmærksom på samtlige gener, som man måtte have. Det skal nemlig fremgå i journalen, så man altid kan dokumentere, hvilke personskader man har fået ved trafikuheldet. I perioden efter ulykken skal man derfor opsøge en læge, hvis symptomerne ikke forsvinder eller hvis de endda bliver værre.
Trafikuheld er i sig selv en frygtelig ting, og det sidste man ønsker efter en så skrækkelig oplevelse er, at skulle tænke på at få økonomien til at hænge sammen. Ulykkesforsikringen er derfor en rigtig god idé, så man om ikke andet er beskyttet økonomisk i trafikken.
Skriv et svar