Vi har en kløft i det danske samfund. På den ene side er der mennesker, der om det gjaldt alt i verden ikke kunne finde et job. På den anden side er der mennesker, der har så mange muligheder, at de kan blive stressede alene med tanken om de spændende ting, de kan lave.
Du ligger sandsynligvis i midten.
Et har simple tips kan være med til at få dig over i kategorien for de mennesker, der næsten får for mange tilbud.
Vi kommer med vores bud her. Brug et par minutter på at læse dem – for det kan være det, der skaffer dig din næste jobsamtale og dit næste job:
Personlig introduktion til jobbet
Jo flere mennesker du kender, jo flere jobåbninger vil du også se. Mere end en tredjedel af alle danske jobs bliver ikke besat med jobansøgninger og udvælgelse gennem en jobsamtale. I stedet er det en leder eller en menig medarbejder på gulvet, der anbefaler en person.
Personen hives til samtale og så er resten ellers historie – jobbet er besat. Alle andre fik end ikke mulighed for at søge til jobbet, for det blev aldrig slået op.
Udnyt netværksarrangementer som en måde at lære folk at kende på, uden du ved, hvad du skal bruge det til her og nu. Hvis du er ledig, så brug din tid på at tage ud og møde mennesker i form af praktik, frivilligt arbejde og lignende.
Jo flere mennesker du kender, jo hurtigere finder du også et job – for mennesker anbefaler andre mennesker i deres eget netværk først og fremmest.
Professionel LinkedIN – ingen kompromitterende Facebook
Hvis du først bliver anbefalet – eller er heldig at komme til samtale gennem de almindelige veje – vil din arbejdsgiver Google dig.
En Google-søgning er nok til at finde ud af, om du diskvalificerer dig selv med drukbilleder, historier om tidligere konkurser eller dårlig omtale på nettet i det hele taget.
Prøv at Google dig selv – kan du leve med det førstegangsindtryk, internettet lige nu giver af dig?
Flere af resultaterne har du sandsynligvis selv kontrol over. Det gælder blandt andet Facebook og LinkedIN. Din LinkedIN-profil vil en arbejdsgiver være særligt interesseret i. Her kan han se et opsummeret CV, se om du har fået anbefalinger fra andre, har fælles forbindelser, arbejdsgiveren kan tage fat i og meget videre.
Brug derfor også tid på at skabe en professionel LinkedIN-profil.
Hvis du er med i en af de danske a-kasser, har du mulighed for i a-kassen at få hjælp til at lave en professionel LinkedIN-konto. Hvis du kan finde pengene til at få taget et godt og professionelt billede af dig selv, er de også godt givet ud.
Billedet er ofte det første indtryk, en mulig arbejdsgiver får af dig – brug hellere lidt penge på at sikre et godt indtryk fremfor at bruge noget, du har fået taget af en ven med en iPhone.
Tal til arbejdsgivers pengepung
Når du er i kontakt med din kommende arbejdsgiver, så husk på, hvorfor I snakker sammen.
Din arbejdsgiver er interesseret i din tid og dine kompetencer, fordi at virksomheden samlet tjener flere penge på dem, end de betaler dig i løn.
Tal også med udgangspunkt i dette.
Når du skriver din ansøgning, skal du forklare, hvorfor virksomheden tjener penge på at hyre dig. Når du efterfølgende taler med din arbejdsgiver, så tal om, hvordan du kan hjælpe virksomheden med at producere mere, sælge mere og i det hele taget fungere bedre.
Tal ikke om, at du kan have mange bolde i luften – eller at du har ben i næsen. Det fortæller intet om, hvor meget din arbejdsgiver kommer til at tjene på dig. Fortæl i stedet om de erfaringer fra tidligere jobs, du kan bruge til at vækste denne virksomhed.
Skriv et svar