En a-kasse (arbejdsløshedskasse), er din forsikring for at du kan modtage dagpenge hvis du mister dit arbejde. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse er du henvist til kontanthjælp fra kommunens socialforvaltning, hvilket er et anseeligt lavere beløb.
Som fuldtidsforsikret kan du i 2015 få 17.918 kr. om måneden i dagpenge. Den tilsvarende sats for kontanthjælp er 10.849 kr. om måneden hvis du er over 30 år og ikke har børn.
For at være berettiget til dagpenge fra en a-kasse, skal du have været medlem i 1 år og have arbejdet 52 uger (1924 timer) samtidig med at du er medlem.
Der er stor forskel på hvad det koster at være medlem af en a-kasse, og flere tests viser at de billige a-kasser kan være lige så gode som de dyre.
Der er ingen forskel på hvor meget du får udbetalt i dagpenge hvad enten du er medlem af en billig eller dyr a-kasse, da dagpengebeløbet er bestemt af staten.
En af de billigste tværfaglige a-kasser, Frie Funktionærer, har faktisk fået topkarakter fra medlemmerne.
På Findbilligakasse.dk kan du finde de billigste a-kasser og samtidig se hvor stor kundetilfredshed de har.
Dagpengesatsen svarer til 90% af din løn, dog ikke mere end maksimumssatsen på 17.918 kr. pr. måned som fuldtidsforsikret. For deltidsforsikrede er maksimumssatsen 11.938 kr. pr. måned.
Du har som medlem af en a-kasse ofte også mulighed for at tilmelde dig en lønsikring. En lønsikring er en ordning der tillader at du får udbetalt mellem 1000 og 21.000 kr. om måneden oven i dine dagpenge, alt efter hvilken dækning du har valgt. Du kan få udbetalt lønforsikring i op til 12 måneder.
Hvis dagene ikke er nok til at dække dine udgifter er lønsikring en god løsning.
Mange mennesker blander fagforening og a-kasse sammen. Fagforeningen kan hjælpe dig med juridisk bistand og hvis du har problemer i forhold til arbejdsgiver eller kolleger, men de står ikke for udbetalingen af dagpenge.
Dette henhører under a-kassen som også kan hjælpe dig med hurtigt at komme i arbejde igen.
Hvis du gerne vil være sikret så du kan modtage dagpenge under ledighed er det en a-kasse du skal melde dig ind i.
Du behøver ikke at være medlem af en fagforening for at blive medlem af en a-kasse.
Det skal du vide om a-kasser
• Man kan frit vælge hvilken fagforening man vil være medlem af. Du kan ligeledes frit skifte fra en a-kasse til en anden. I 2015 er der 26 statsgodkendte a-kasser i Danmark.
• Der er forskellige typer af a-kasser. Nogle a-kasser er branchebestemte og henvender sig udelukkende til bestemte faggrupper eller uddannelsesniveauer. Andre a-kasser er tværfaglige og modtager medlemmer uanset hvilken branche du arbejder i eller om du er faglært eller ufaglært.
• Man kan trække hele sit a-kasse kontingent fra i skat. Det betyder at du reelt kun betaler 66 kr. hver gang du betaler 100 kr. i kontingent.
• Det er a-kasserne der står for udbetaling af dagpenge, ikke fagforeningerne. Det er altså gennem a-kassen du er økonomisk sikret i tilfælde af arbejdsløshed, ikke gennem fagforeningen. Som lønmodtager eller studerende er det altid en fordel at være medlem af en a-kasse, men ikke alle har fordel af at være medlem af en fagforening.
• Der er stor forskel på kontingentet til a-kasserne. Pris og kvalitet behøver ikke at hænge sammen. Du kan få tilbudt de samme fordele i en billig a-kasse som i en dyr. Ifølge ”Benchmark af medlemstilfredsheden i arbejdsløshedskasserne” er nogle af de billigste a-kasser også dem der har størst medlemstilfredshed. Min a-kasse har vundet denne test 6 år i træk, samtidig med at det er en af de billigste a-kasser i testen.
• Du får det samme udbetalt i dagpenge uanset om du er medlem af en billig eller dyr a-kasse. Det skyldes at det er staten der fastsætter dagpengebeløbet.
• Det er meget nemt at skifte a-kasse. Når du har besluttet dig til at skifte, henvender du dig til den nye a-kasse og de sørger så for at ordne alt papirarbejdet og overflytningen. Når du skifter a-kasse følger din anciennitet med dig over i din nye a-kasse. Du må endelig ikke selv melde dig ud af din gamle a-kasse, da du i så tilfælde mister din anciennitet.
Skriv et svar