BIM, eller med andre ord Bygnings Informations Modellering, er, i bund og grund, en digital model af et bygningsværk. Programmer der benytter sig af BIM kombinerer 2D-tegninger, 3D-modeller, mængdeudtræk og layout i en og samme arbejdsgang og kan bruges af flere brugere samtidig, da det hele er database-orientret og hvis en deltager ændre på noget i tegningerne osv., så opdateres informationen automatisk i databasen og modellen tilpasses.
Der er fokus på CAD objekter, 3D-modeller, bygningsdele og beskrivelser heraf, mængdefortegnelser, tilbudslister og produktionsdelskort som er krævet af Det Digitale Byggeri i Danmark i dag.
Med andre ord så bliver hele byggeprocessen digitaliseret og gør det dermed nemmere at få en samlet oversigt over hele arbejdsgangen. Samtidig med at BIM er en model, er det også en arbejdsmetode eller sagt på en anden måde, er det en måde at styre alle informationerne, der indgår i en byggeproces.
BIM er et byggeprojekts omdrejningspunkt
Ved at bruge BIM bliver processen effektiviseret i kraft af at der vil blive begået færre fejl, bygningen kan opføres hurtigere og der er langt bedre muligheder for at opnå en lavere pris på hele processen. BIM skaber et mere overskueligt samarbejde mellem de forskellige parter. Høj kvalitet og de rigtige løsninger, der i sidste ende skaber bedre arkitektur, er hvad gør BIM så effektiv at bruge. Alle partnerne er hele tiden opdateret med beregningsgrundlag og tegninger, uanset hvor i hierarkiet de befinder sig. Selv helt ud på byggepladsen, hvor de rådførende og de udførende parter samarbejder med det centrale 3D-element som udgangspunkt, vil al information hele tiden være opdateret.
Der findes mange forskellige BIM-programmer på markedet og de fleste af dem er i stand til at dele modellerne, da de bruger et fælles filformat (IFC). Ved hjælp af denne åbne, internationale standard kan bygherre, entreprenører og rådgivere samarbejde og udveksle informationer. Dette nedsætter risikoen for misforståelser og dermed forsinkelser i projektet.
BIM giver også et grundlag for at kunne simulere beregningen af energiforbrug, pris, planlægning af udførelsen og dette kan dermed danne grundlag for fremtidig drift og vedligehold af bygningen.
Det er også en rigtig god måde at teste for kollisioner i bygningen, så f.eks. ventilationsrør ikke krydser bærende konstruktioner osv. Der kan tilkøbes ekstra programmer, som f.eks. automatisk checker modellen igennem for fejl af denne type.
Til forskel fra en CAD-model, sammenknytter BIM-modellen forskellige typer informationer, der normalt ikke er en del af en CAD-model. For eksempel geometriske egenskaber så som dimensioner og mængde, visuelle egenskaber så som farve og transparens, funktionsrelaterede egenskaber så som materiale, styrke og støj, produktionsrelaterede egenskaber så som kontrolkrav osv. og produktrelaterede egenskaber så som klassifikation, leverandører, priser og driftsoplysninger. Informationerne for dette hentes fra forskellige kilder i projektmaterialet og det er derfor en nødvendighed at disse informationer kædes sammen og gøres tilgængelige for alle parter i projektet.
Forudsætninger for at bruge BIM
For at kunne implementere BIM, skal man være forberedt på at ændre den måde man tænker på, ved at gå fra dokumentbaserede metoder til modelbaserede metoder. Men udskifter dermed 2D tegninger med en samlet digital 3D model, som man så kan producere 2D tegninger fra. 3D modellen er databaseorienteret, hvilket betyder at hvis man flytter en væg, vil hele modellen øjeblikkeligt blive opdateret og dermed også plantegningen. 3D modellen opbygges af såkaldt intelligente objekter, hvilket betyder at hvis man ændre på bredden på et vindue, så ændres de omkringliggende elementer automatisk for at tilpasse sig ændringen. Modellen er dermed en samling af alle informationer omkring projektet, hvorfra man kan udtrække al data. Dette gælder ikke kun den grafiske side, men også sådan noget som styklister osv. De samlede data i modellen anvendes til visualisering og dermed et forbedret samarbejde mellem parterne.
Hvad BIM understøtter
BIM understøtter samarbejde mellem alle partnerne, simulering af bygningens egenskaber i planlægningsfasen i forbindelse med f.eks. energiforbrug, totaløkonomi, bæredygtighed osv., koordinering af kvalitetskrav via modellen, så man løbende kan kontrollere kollision, konsistens osv., løbende og øjeblikkelig opdatering af tegningsmaterialet og visualisering af projektet, automatisk opdaterede styklister for bygningsdele og deres egenskaber og rationalisering af hele byggeprocessen, da data deles øjeblikkeligt og at man dermed nedsætter risikoen for redundante data.
Konklusion
Ved at bruge BIM i byggeprocessen, effektiviseres hele processen og det giver mulighed for store gevinster for alle parter. De fejl der ellers nemt kan opstå parterne imellem kan begrænses stærkt, bygningen kan opføres hurtigere da der ikke er så meget spildtid med at sende fysiske dokumenter frem og tilbage og prisen kan dermed også nedbringes, da der spares tid og misforståelser når alle har adgang til samme data hele tiden. Resultatet vil i sidste ende være tættere på hvad bygherren oprindeligt havde i tankerne og dermed kan investering i den type arbejdsmetode betale sig fra først øjeblik.
Skriv et svar