I mange år har vi været vant til, at vi skulle huske det gule sygesikringskort, når turen gik til et EU-land. Vi skal stadig huske at pakke sygesikringskortet sammen med pas, valuta, billetter og alle de andre vigtige ting, men nu skal vi huske at få det gule kort skiftet ud med et blåt i god tid, inden ferien begynder.
Vi kender det alle sammen. Ferien er bestilt, og vi glæder os. Vi tænker på alt det dejlige, vi skal opleve, og på hvor meget vi skal slappe af. Og sådan skal det jo også være. Det er derfor, det hedder ferie.
Men der kan jo desværre også gå noget galt, mens vi er på ferie – eller vi kan blive syge lige inden, vi skal rejse, så vi slet ikke kommer afsted. Og hvad så? I sådan en situation er det helt afgørende, at du har husket sygesikringskortet og måske at tegne en rejseforsikring, inden du tager afsted.
Det gule sygesikringskort gælder ikke meget længere
Rejser du inden for EU, er du dækket via dit sygesikringskort. Du skal dog være opmærksom på, at det gule sygesikringskort ikke længere gælder som rejsesygesikring efter den 1. august 2014. Der gælder det kun i Danmark. Noget der på det seneste har fået meget plads i medierne, f.eks. her hos Østbirk Avis.
I stedet skal du bruge det nye blå EU sygesikringskort. Du kan bestille det blå kort på http://www.borger.dk eller i kommunens borgerservice, og det koster ikke noget. Men husk at bestille det i god tid. I travle perioder, særligt op til sommerferien, kan det tage lang tid, før du får kortet tilsendt. Helt op til tre uger kan det tage, når der er allermest travlt.
Hvad dækker det blå EU kort?
Det blå kort gælder i alle 28 EU-lande plus Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz og giver dig ret til at benytte det offentlige sundhedsvæsen – ikke privatklinikker og privathospitaler – i de lande på lige fod med indbyggerne i landet. Men det betyder så også, at hvis de for eksempel har egenbetaling for noget i Spanien, så skal du også selv betale for den ydelse, hvis du får behov for den i Spanien.
Skulle du få brug for behandling, mens du er på rejse, skal du selv betale i første omgang. Men du skal huske at gemme alle kvitteringer for dine udlæg, så du kan få udgifterne refunderet, når du kommer hjem.
Du kan tegne en privat rejseforsikring
Hvis du vil undgå selv at skulle betale for en del af behandlingen under en rejse, skal du tegne en privat rejseforsikring, der dækker ved akut sygdom. Det blå sygesikringskort dækker heller ikke hjemtransport. Hvis du vil være sikker på at få dækket en eventuel hjemtransport i forbindelse med sygdom eller ulykke i udlandet, skal du altså tegne en privat rejseforsikring. Derudover dækker en privat rejseforsikring også sygeledsagelse, og du bliver kompenseret, hvis din bagage er forsinket, eller hvis du har fået ødelagt ferien på grund af sygdom eller andet.
Du skal være opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber kræver, at du har det blå sygesikringskort, hvis du vil kunne bruge deres rejseforsikring i udlandet.
Husk en privat rejseforsikring på rejser uden for EU
Skal du rejse uden for EU, er der ikke noget kort, der dækker dig. Derfor skal du huske at tegne en god rejseforsikring, så du er dækket, hvis du skulle få brug for lægehjælp, hospitalsbehandling, hjemtransport eller andet, mens du er på ferie.
Du kan købe en årsrejseforsikring, så du altid er dækket ind, eller du kan vælge at købe en rejseforsikring, der gælder til den enkelte rejse.
Rejseforsikringen kan du købe via dit forsikringsselskab eller hos rejsebureauet. Men husk at tjekke, om du allerede er dækket via dit kreditkort, din pensionsordning, din arbejdsplads eller andet. Det er vigtigt at være forsikret, men unødvendigt at være dobbeltforsikret.
Skriv et svar