Er du havnet i den penible situation, at du mistænker en fugtskade i hjemmet? I så fald kan du i dette indlæg blive klogere på, hvad fugtskader i det hele taget er, hvad de kommer af og hvad du kan gøre for at forebygge fugtskader i fremtiden. Det kan nemlig påvirke hjemmet i et stort omfang, hvis skaden ikke bliver udbedret.
Hvad er en fugtskade?
En fugtskade er en betegnelse for, at der er er trængt fugt ind i husets fundament. Det vil typisk være væggene i huset, det går udover. Fugtskader opdages ofte som skjolder på væggene, typisk i et hjørne eller en sammenføjning.
Noget byggemateriale er mere udsat for fugtskader end andre, eksempelvis er murstenshuse i højere grad fugtsugende, end et hus som er støbt i beton. Derfor er det typisk i ældre huse, som oplever disse fugtdannelser.
Hvad kommer fugtskader af?
Som tidligere nævnt, er det ofte gamle huse, som er udsat for fugtskader, hvilket hænger sammen med, at man før i tiden tog lidt lettere på det, at bygge huse fra bunden, i forhold til i dag. Det har resulteret i, at mange af disse huse ikke er blevet udstyret med den rette fugtisolation, eller at den isolation der nu har været, er blevet beskadiget.
Ydermere har vanerne hos de personer som er bosat i hjemmet indflydelse på, hvor meget fugt husets indvendige vægge bliver udsat for. Et klassisk eksempel er, at folk hænger deres tøj til tørre indendørs. Det påvirker væggene mere end man lige går og tror, idet at alt det våde tøj udstøder kondensvand, som sætter sig på væggene.
Det kan på sigt føre til fugtskader, hvis man ikke formår at lufte ordentligt ud.
Fugtskader er ikke til at spøge med
Formår man ikke at få gjort noget ved fugtskaderne, påvirker det ikke kun husets udseende, men også beboernes helbred. Får fugtskaden lov til at være i væggene længe nok, er der risiko for at der opstår skimmelsvamp. Det betyder som sådan ikke noget for huset, udover det ikke ser pænt ud – men det betyder noget for dig som bor i huset.
Skimmelsvamp er en samling mikroorganismer, som senere bliver til mug. Skimmelsvamp har den effekt, at det nedbryder organisk materiale. Ydermere har skimmelsvamp en tendens til, at nedbryde menneskers immunforsvar, hvilket kan resultere i fremkaldelse af astma og allergier. Derfor er det vigtigt at ty til handling, i tilfælde af en fugtskade.
Sådan undgår du fugtskader
Først og fremmest skal det slås fast, at det er vigtigt, at være ekstra opmærksom på fugtskader, specielt hvis du har en kælder. Fugt i kældre ses hyppigt – især i ældre murstensboliger er der en risiko for fugtdannelser, det skyldes at der ofte er lavere temperaturer, hvilket kan føre til en fugtig luft.
Kælderen er heller ikke det rum i huset, hvor man bruger mest tid, hvilket gør at en potentiel fugtskade når at formere sig, inden skaden opdages.
Du kan forebygge fugtskader ved, at få foretaget et isoleringstjek. Dette gøres vha. en laser-temperaturmåler. Derudover kan man selv tjekke for revner eller på anden måde, utætheder i vægge og mure. Før eller siden vil det føre til fugtskader.
I bund og grund, er det bedste man kan gøre, at være opmærksom. Det gælder både de indre vægge og ydervæggene. HUSK indimellem at tjekke de mest udsatte flader i huset, når det det regner. Er det konstateret, at der jævnligt er mere fugtigt end hvad godt er, bør det overvejes om man med fordel kan investere i en elektrisk affugter.
Er skaden sket?
Hvis det er tilfældet, at du er blevet udsat for en fugtskade, er det en god ide, at kontakte en specialist hurtigst muligt. Jo hurtigere der bliver gjort noget ved problemet, jo mindre er risikoen for at fugtdannelser spreder sig. I det lange løb, kan det spare dig for en masse penge, at få udbedret skaden hurtigst muligt.
Skriv et svar