Kunne du også godt tænke dig at skyde med den samme fart rundt som Tour de France rytterne gør? Selvom der selvfølgelig er forbundet en vis grad af talent med det at være cykelrytter, er mange af dem startet samme sted som dig. De har alle skulle lære hvordan man træner bedst muligt, lige fra hvordan sætter sine sko ind i pedalerne, eller hvordan man skifter gear på den optimale måde. Det er trods alt nok de færreste af os der nogensinde kommer til at stå på et podium og kigge ned på masserne mens de hylder os, men langt de fleste kan komme til at lære hvordan man cykler på et højt niveau! Herunder finder du en masse gode tips til hvordan du kan blive en bedre cykelrytter. Uanset hvilke mål du pt. har i forhold til cykling, vil du kunne finde noget der kan bruges til at hjælpe dig godt på vej.
Hold det friskt
Hvis man har en tendens til at cykle på de samme veje hele tiden, bliver kroppen på et tidspunkt vænnet til den strækning. Dvs. at man ikke længere opnår den samme fremgang i form som når man udfordrer sig selv på nye strækninger, hvor hældningerne måske er anderledes og byder på andre teknikker der skal anvendes. Desuden er det også altid sjovt at komme ud på en rute med anderledes sceneri.
Intervaller gjort nemt
Intervaller behøver ikke gøres ret kompliceret. Et nemt system du kan anvende er:
- 2 minutter intensiv, 2 min roligt
- 1 min intensiv, 1 min roligt
- 30 sek. intensiv, 30 sekund roligt
- 15 sekunder sprint
- 5 min roligt.
Lav dette set 2-3 gange på en tur som begynder, og 6-8 gange hvis du er mere avanceret.
Cykel op ad en høj bakke
Det giver et stort psykologisk boost, når man overvinder en bakke med en god stejl stigning. Det er selvfølgelig ikke ret mange Tour de France lignende stigninger vi har i Danmark, men der findes trods alt nogen gode stigninger som kan være en udfordring for mange. Når man skal op ad en lang stigning, handler det primært om at man lærer at styre sit tempo, og en kadence omkring 75 til 80 rpm og en holdbar intensitet. Prøv forskellige gear for at finde frem til den rigtige kombination.
Cykel i grupper
Hvis du ikke hidtil har cyklet sammen med andre, så gør dig selv en tjeneste at test det af! Det er altid sjovere (og hurtigere) at cykle i grupper. Mange klubber tilbyder prøvetid inden man vælger at melde sig ind. Ud over at man selvfølgelig kan være social på turen, er der også teknik træning i at cykle i større grupper.
Skift gear rigtigt
Forventning er nøglen til at skifte gear rigtigt. For at gøre overgangen blidere, prøv at skifte gear lige før du egentlig har brug for det. Prøv at skifte gear når pedalerne er i positionerne 12 og 6. Jo mindre pres du putter på pedalerne, jo bedre vil dine gear skift blive.
Forhold dig løs i kroppen når du skal ned ad en bakke. Hvis du er meget stiv i det, vil du have svært ved at få den rigtige fart på. Få hænderne placeret i gedebukkene for at sænke dit tyngdekraftspunkt og få vægten placeret på forhjulet. Når du skal dreje, skal du fokusere din vægt på yderfoden og inderste hånd. Dette vil hjælpe dig med at holde en god positur.
Sørg for at udstyret er i orden
Et af de punkter hvor mange pro cyklister henter de sidste procenter er ved at have udstyret i tip top stand, og gerne med alle de nyeste produkter, da der hele tiden bliver lavet nye produkter som kan hjælpe til endnu mere fart. Alt lige fra kuglelejer, til ceramic pulley wheels og til helt specifikke produkter som bb30.
Vigtigst af alt handler det egentlig bare om at man sørger for at strukturere sin træning. Hvis man har problemer med at få lavet en ordentlig træningsplan, kan man evt. søge hjælp fra en professionel her.
Skriv et svar